Skip to main content

In de winter van 1971 kreeg Amsterdammer Johnny Wijsmuller een briljant idee. Aan de Lijnbaansgracht, met zicht op het Leidseplein en pal naast de destijdse sherry bodega, richtte hij Restaurant Castell op. Het bleek een regelrechte hit. Hoe kan het dat Castell al bijna 50 jaar het best bewaard gebleven geheim van Amsterdam is? We vragen het Pijke ter Burg, trotse eigenaar van Restaurant Castell.

Lekker out of the box
In de jaren zeventig waren hotellobby’s een populaire plek om zaken te doen. Johnny liet Castell daarom zo bouwen, dat het aandeed als een hotellobby. Op de leren cognackleurige banken rond het haardvuur zou geborreld worden, om vervolgens aan de bar een uitstekend stuk vlees voorgeschoteld te krijgen. Dat vlees, bereid op de barbecue middenin Castell, bleek zo verdomd lekker dat men het geduld niet meer had om te wachten op een plek aan de bar. Johnny was de moeilijkste niet en besloot dat zijn gasten net zo goed van hun schoot konden eten – lekker out of the box. Hoe Johnny het precies klaarspeelde, dat weet geen mens, maar algemene acceptatie van het eten van schoot volgde, óók voor de mannen in pak. Juist het informele aan Castell bleek geschikt om zaken te doen en trok daardoor nog meer zakenlui. Met de dag werd Castell Amsterdam succesvoller: een ontmoetingsplek, een huiskamer; een restaurant om naar terug te keren.

Goed eten, dat krijg je
Castell is een oude dame: sinds de geboorte van het restaurant in 1971, is er nooit meer écht iets aan het pand of interieur veranderd. En dat voel je: wie het souterrain betreedt, waant zich in sexy jaren zeventig sferen. Volwassen en ervaren bediening die begrijpt wat je uit je avond wilt halen, werkt dit gevoel alleen maar in de hand. De regie wordt uit handen genomen, zodat je je als gast kan verzinken in de leren banken en in je gesprek. Wat kenmerkend is voor Castell, is dat de tent zich niet zo snel op hol laat slaan door alle populariteit om zich heen. In Castell lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan en trends worden meestal volledig genegeerd. Het eten dat Castell al jaren serveert, is namelijk al wat het hoort te zijn. Geen poespas, geen mooi geserveerde borden – goed eten op een houten plank, dat krijg je. Zestien verschillende gin&tonics op de kaart? Welnee, Castell heeft gewoon drie fijne gins. Wijnen zijn er trouwens wél in overvloed, want ja – dat is wijn.

Bij Castell kom je terug
Met de filmische sfeer, de bekwame bediening en het fantastische eten zit het dus wel goed in Restaurant Castell. Het gevolg: veel mensen komen terug. Castell heeft zich getransformeerd tot de huiskamer van het Leidseplein; het is haast een instituut geworden. Pijke: “We hebben stiekem veel gasten die één of twee keer per week komen. Jaar in jaar uit. Vaak weet men al van tevoren wat ze willen eten; ze werken de kaart systematisch af of kiezen keer op keer voor de prime rib.” Op de vraag wat vaste gasten betekenen voor Castell, heeft Pijke een helder antwoord: “Zonder vaste gasten zou Castell, Castell niet zijn. Ze maken het restaurant tot de gezellige Amsterdamse huiskamer die het is. Het zijn echt de Vrienden van Castell.” En juist voor nieuwkomers is die sfeer zo bepalend, zegt Pijke. Die komen in een warm bad, waar je merkt dat het nét even anders gaat dan in andere restaurants. Van de koning en koningin die bij Castell op de bank zijn geploft tot de nieuwe buurman van om de hoek – iedereen wordt gewoon hetzelfde behandeld en de recensies liegen er niet om. Voor iedereen blijkt Castell keer op keer een unieke beleving, die alleen maar in Castell te beleven valt.

Ook een plek bij onze haardvuur reserveren? Dat kan door te boeken via onze website, te mailen naar info@castellamsterdam.nl of eventjes te bellen naar 020-6228606. Graag tot ziens in Restaurant Castell!