Skip to main content

“Doe mij maar de wijn met het netje!” – hoort de bediening van Restaurant Castell met regelmaat. Een vaste huiswijn heeft Restaurant Castell niet, maar als iets in de buurt komt is het toch wel de Marqués de Riscal Reserva, ook wel de ‘wijn met het netje’ genoemd vanwege het herkenbare gouden visnetje om de fles. De Marqués de Riscal is met afstand Castell’s meest bestelde wijn. Waarom is de wijn zo geliefd?

Spaans paradepaardje
De Marqués de Riscal Reserva is zo’n beetje het paradepaardje van de Spaanse Rioja en daarmee gelijk ook één van de allerberoemdste Spaanse wijnen die er zijn. Hij staat bekend om de consistente kwaliteit: eigenlijk is elk jaar een goed jaar voor deze wijn. En dat komt mooi uit, want de wijn wordt in groten getale gedronken, wereldwijd.

Aan wijnsnobisme doen we niet bij Castell; we leggen je juist met plezier alles over wijn uit. Daarom, voor de leken onder ons: Rioja is een wijngebied in Noord Spanje en staat bekend als het meest prestigieuze wijngebied van Spanje. Het wijngebied is vernoemd naar de Rio Oja, een zijrivier van de Ebro rivier die door het hele gebied loopt. Mede vanwege deze rivieren heerst in de regio een vochtig continentaal klimaat.

Wie een goede wijnneus heeft…
…ruikt tinten zoethout, kaneel en zwarte peper in de wijn. Niet verrassend: zo’n 80% van de Rioja is bebouwd met de tempranillo druif en ook Castell’s ‘huiswijn’ bestaat met name uit een wat oudere tempranillo druif. De druiven groeien in de beste kalk-klei-bodems van de Rioja. En dat proef je in de fruitige aroma’s van de wijn. Wat de Marqués de Riscal Reserva ook bijzonder maakt, is dat het een relatief ‘oude’ wijn is. Dat wil zeggen, de wijn rijpt zo’n twee jaar in een nieuw eikenhouten vat (waar veel smaak vanaf komt die in de wijn gaat zitten, waardoor de wijn licht ‘houterig’ smaakt) en daarna nog enkele jaren op fles, voordat de wijn gedistribueerd wordt naar bijvoorbeeld Restaurant Castell. Dit rijpproces maakt dat het naast een fruitige wijn, ook een volle wijn is.

En hoe zit het met dat netje?
Ruim 100 jaar geleden, toen Marqués de Riscal Reserva al een razend populaire wijn was, ontstond veel fraude rondom de wijn. Flessen werden vervalst of hergebruikt en gevuld met slechtere en goedkopere wijn. Dit was natuurlijk geen goede zaak voor het wijnhuis, dus kwamen ze met een innovatieve oplossing. Alle flessen zouden voortaan gehuld worden in een gouden netje en afgesloten met een waszegel. Dit garandeerde de echtheid en is sindsdien het visitekaartje van de Marqués de Riscal.

Wat vindt het personeel zelf?
Jeroen, die al 15 jaar werkzaam is in de bediening van Restaurant Castell, beschrijft de Marqués de Riscal als een toegankelijke en zijdezachte wijn die bijzonder goed gepaard gaat bij een stuk rood vlees. “Een volle en fruitige wijn die niet te zwaar is. Dat drinkt heerlijk weg, met de Marqués zit je altijd goed.”

Ben jij ook benieuwd naar de wijn met het netje, en wil je zien hoe het personeel van Castell deze wijn kundig opent? Wij verwelkomen je graag voor een goed stuk vlees met bijpassende wijn in Restaurant Castell! Reserveren doe je via onze website of door te mailen naar info@castellamsterdam.nl.